sunnuntai 26. elokuuta 2012

Mustikan maku

Kauniin sunnuntai-illan kunniaksi leivoin mustikkapiirakkaa, yhtä suosikkiamme. Mustikat ovat tällä kertaa äidin poimimia, samalla kertaa hän toi myös muitakin marjoja, joten herkkuhetkiä on luvassa. Marjoja voisin nimittäin syödä kilotolkulla yhdeltä istumalta; mansikoita on todistettavasti mennyt kesäisin helposti kolmekin litraa kerralla eikä tehnyt vielä edes tiukkaa. Onneksi marjat ovat terveellisiä, tosin ehkä eivät niin paljoa piirakkamuodossa.

mustikkapiirakan ohje
Teen pohjan nykyään mittaamatta ainekset silmämääräisesti arvioiden, ja hyvin on onnistunut silläkin tavoin. Käyttämäni pohja ei ehkä ole kaikkien makuun, mutta meille tämä maistuu hyvin. Laitan suoraan uunivuokaan vehnäjauhoja, kaurahiutaleita (noin puolet ja puolet), sokeria, vaniljasokeria sekä oliiviöljyä, tosin joskus öljyn ollessa vähissä laitan osaksi Oivariinia. Sitten vain sekoittelen aineet tasaisiksi ja taputtelen taikinan vuoan pohjalle sekä reunoille.


kermaviili mustikkapiirakka

Pohjan laitan uuniin siksi aikaa kun valmistan täytteen. Täytteeseen tulee purkki kermaviiliä, yksi tai kaksi kananmunaa, sokeria, vaniljasokeria sekä joko piimää tai maustamatonta jogurttia riippuen siitä kumpaa sattuu jääkaapissa olemaan. Sekoitan ainekset, kaadan esipaistetun pohjan päälle ja lopuksi päällimmäiseksi tulee runsaasti mustikoita. Takaisin uuniin kunnes on valmista, ja sitten pitäisi vielä malttaa odottaa piirakan jäähtymistä. Tai oikeastaan kylmentymistä, sillä jääkaappikylmänä tämä on ihan parasta.


arabian leipälautanen
Lopuksi vielä kuva, jossa näkyy hyvin astiastomme uusin lisäys, tai yksi niistä. Arabian Harlekin -sarjaa löytyi kirpparilta muutaman pienen lautasen ja viiden kahvikupin sekä aluslautasen verran, ja tätä haluan kerätä enemmänkin. Tyyli sekä väri sopii hyvin yhteen Teema-sarjan kanssa, ja muutenkin näissä astioissa on jälleen kerran sitä Art Deco -tunnelmaa, mitä kaipaan. Harmitti paljon eräällä toisella kirpparilla nähdessäni tätä samaa sarjaa, sillä hinnat olivat niin törkeät etten millään raaskinut ostaa edes yhtä osaa lisää. Toivottavasti tätä sitten jatkossa löytyisi vielä jostakin, ihan kaikkia osia en kuitenkaan ole ajatellut kerätä, vain sellaiset jotka tulevat tarpeeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti