perjantai 24. elokuuta 2012

Inspiraatiota seuraa usein perspiraatio

Toistaiseksi hieman suppeaa lukijakuntaani näyttää kiinnostavan ideat ja inspiraation lähteet, joten tässäpä hieman niistä asiaa. Olen jo useamman vuoden ajan käyttänyt ideakirjaa, johon raapustelen ylös kaikki sekalaiset ideat käsitöiden ja sisustuksen suhteen heti kun niitä päähäni pulpahtelee. Kaikkia ei muista kuitenkaan myöhemmin ja osan ideoista hahmottaa itsekin paremmin kun ne ensin pukee sanoiksi.

Ideakirjani ei ole mikään kaunis ja tyylikäs kirjanen, vaan ikuisena Puolen hehtaarin metsän ihailijana sen kannessa komeilee ahkerasti hommia paiskiva Nalle Puh, joka näyttää minulle esimerkkiä siitä, miten työt saadaan tehtyä. Kirjanen ei sisältäkään ole kaunis, en ole koskaan ollut erityisen hyvä luonnostelija. Riipustelen ja listaan kirjaan ideoita ihan kirjoittaen, mutta myös nopeasti piirtäen. Piirtäminen varsinkin helpottaa hahmottamaan sitä, miltä valmis työ näyttäisi ja sillä tavoin on kätevä kokeilla hieman eri variaatioita samasta suunnitelmasta.

kirja ideoista
Kaikkia ideoita ei ole tarkoituskaan toteuttaa, osa jätän hautumaan pidemmäksi aikaa ja osan lopulta hylkään joko mieltymysten muututtua tai jos saan paremman idean alkuperäisen tilalle. Kirjoittelen ylös myös sellaisten lehtien numeroita, joissa olen nähnyt mielenkiintoisia ohjeita tai malleja, jotta voin tarvittaessa myöhemmin löytää ohjeet helposti. Käsityölehdistäni suosikkeja ovat Burda sekä Threads, jossa on ohjeita edistyneemmillekin ompelijoille. Burda-lehden lisäksi seuraan myös BurdaStyle-sivustoa, josta löytyy niin ilmaisia kuin maksullisiakin kaavoja, ohjeita ja mikä parasta, harrastelijoiden upeita ompeluksia. Pääasiassa vaatteita, mutta myös jonkin verran asusteita ja sisustustekstiilejä. Kuvia selailemalla olen saanut monia hyviä ideoita, erityisesti sellaisten printtien tai väriyhdistelmien käytöstä mitä en itse olisi tullut ajatelleeksi.


ompelu vaatteiden piirtäminen
Yllä olevassa kuvassa näkyy hahmotelmiani uimapuvusta, jonka tein parisen vuotta sitten. Kirjoittelen kuviin välillä muistiin eri kangas- tai värivaihtoehtoja, enkä useinkaan jaksa itse kuvia väritellä vaan mietin värejä niiden kankaiden kautta, joita olen työhön ajatellut mahdollisesti käyttää. Kuten kuvasta näkee, ei tarvitse olla mikään ammattilaispiirtäjä voidakseen tehdä luonnoksia; tärkeintä on, että itse saa kuvista selvää. Hahmottelen kirjaan myös ohjeita silloin kun en käytä mitään valmista ohjetta, vaan kehittelen vaikka neuleen mallin täysin itse. Alla minusta riippumattomista tietoteknisistä syistä väärin päin olevassa kuvassa näkyy kirjoneuleen suunnittelua, kuviot tulivat villasukan varteen.
 
neulekuvion ideointi

Useimmiten, kun menen kangaskauppaan, minulla ei ole mitään tarkkaa ideaa mielessä, vaan katselen ja pengon mitä sieltä kaupasta löytyy. Välillä toki olen suunnitellut valmiiksi että teen vaikkapa syystakin, joka parhaillaan onkin tekeillä, mutta silloinkaan en yleensä ole vielä päättänyt tarkkaa mallia vaan se varmistuu vasta sitten kun olen löytänyt kankaan. Enimmäkseen siis menen kangaskauppaan ajatellen vain "haluan tehdä mekon/topin/sohvatyynyn" ja sitten katson mikä kangas puhuttelee minua eniten. Usein löydän samalla muitakin kankaita, joista tulee heti jokin idea kun näen ne. Parhaimmat ideani olenkin tainnut saada kangaskaupassa pala-altaita penkoen ja pakkoja hypistellen. Paikallisen kangaskaupan myyjät ovat jo luultavasti tottuneet näkemään minut toistuvasti kiertelemässä huolellisesti ja hartaasti ympäri kauppaa otsa kurtussa kankaita levittelemässä ja tutkimassa.
vaatetuskankaita
 Minulle siis yksi parhaita inspiraation lähteitä ovat kankaat, sekä värit. Voisin katsella maalikaupan väriliuskoja tuntikausia, samoin kankaita. Kankaita pitää myös kosketella, kankaan tuntu ja laskeutuvuus ovat tärkeitä tekijöitä kun päätän minkälaiseen vaatteeseen tai sisustuselementtiin se sopii. Kangas päättää sen, mitä siitä tulee. Mitään kuvissa näkyvistä kankaista en ollut etukäteen ajatellut ostavani, mutta kaikki puhuttelivat minua sen verran, että jokainen niistä lähti matkaani. En tietystikään osta kaikkea mitä näen, vain sellaiset kankaat, jotka inspiroivat minua tarpeeksi, ovat tarpeeksi laadukkaita ja myös tarpeeksi edullisia. Ostan kankaita kangaskaupan lisäksi kirpputoreilta, joilta olenkin tehnyt joitakin aivan mahtavia löytöjä niin hinnan kuin kuosinkin puolesta. 

kankaita ompeluun
Ylemmässä kuvassa vaaleankeltainen kukkakangas on kirpparilta, alemmassa valkopalloinen, vaaleanlilaraidallinen sekä musta ruusukangas. Raidallisesta onkin jo tulossa kissalle tunneli leikkimistä varten, pallocollegesta teen luultavasti jotain lahjaksi, keltaisesta samettitrikoosta tulee vintage-henkinen vaate itselle, samoin kuin ylemmän kuvan punakukallisesta satiinista. Muiden kankaiden kohdalla on ideointi vielä avointa, tosin mansikkakangasta käytän todennäköisesti vuoriksi. Kangaskaupan kankaista ostan suurimman osan nimenomaan pala-altaista, sekä edullisemman hinnan että ainutlaatuisuuden vuoksi. Joitakin paloja ei nimittäin tule montaa per myymälä, joskus se löydetty pala saattaa olla ainut, joka on kyseiseen myymälään tullut myyntiin, joten kenelläkään muulla samassa kaupungissa tuskin on samaa kangasta ja näin ollen ei taatusti tule kadulla vastaan samanlaista vaatettakaan.

idealista
Joskus aiemmin keräsin ideakirjoihini myös sisustus- ja naistenlehdistä mallikuvia, mutta koska netistä löytyy nykyään niin paljon hyviä, tuoreita ja mielenkiintoisia valokuvia ja ne ovat saatavilla samantien, niin en enää ole lehtileikkeitä lisäillyt ideoiden joukkoon. Kirjasta viivailen sitten yli sellaiset ideat, jotka olen jo toteuttanut, tai joita en aiokaan lopulta tehdä. Laitan muistiin ideoiden kohdalle kankaat tai neulelangat, jotka ovat toimineet idean lähteenä ja joita todennäköisesti aion käyttää työn toteutuksessa. Toiset ideat ovat hyvin epämääräisiä ja tarkentuvat ajan saatossa, toiset ovat heti alussa tarkempia kaikkine valmiine yksityiskohtineen.

art deco tyyli
Idean lähteenä voi toimia myös kotoa löytyvä esine. Esimerkiksi tästä edellisessä postauksessa esittelemästäni wc-kyltistä alkoi heti kehkeytyä lisää sisustusajatuksia. Poimin jonkin värin tai värejä kyltistä, mahdollisesti kuviointityylinkin, ja teen samaan tilaan mihin kyltti tulee vaikkapa istuintyynyn tuolille tai maton lattialle. Idea on vielä erittäin epämääräinen, mutta se on jo kuitenkin tekemässä tuloaan eikä sitä enää voi estää. Kun idea on hioutunut valmiiksi, alkaa hikinen ja raivokas toteuttaminen. Tosin vielä valmistusvaiheessakin suunnitelmat usein muuttuvat kun työ alkaa vähitellen muotoutua ja on helpompi nähdä miten kannattaa edetä ja mikä ratkaisu tai malli juuri siihen kyseiseen työhön käy parhaiten.

Kirjoitan myöhemmin toisessa postauksessa sitten lisää inspiraatiosta ja myös enemmän sisustusideoinnin lähteistä. Kerään siihen myös muutamia kiinnostavia blogeja, joista mielestäni saa mukavasti pienempiä ja suurempia ideoita sekä ohjeita itse tekemiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti