maanantai 5. marraskuuta 2012

Erittäin kauniita käsitöitä

Nyt seuraa pieni kurkistus kahteen niistä kirjoista, jotka löysin aiemmin kirpparilta. Tällä kertaa vuorossa on Helsingin käsityönopettajaopiston julkaisut 1 ja 2. Näissä kirjoissa siis esitellään ideoita ja valmiita töitä, mutta ei anneta ohjeita tai kaavoja niihin.

40-luvun käsityöt

50-luvun käsityöt
Ensimmäinen kirja on vuodelta 1949 ja toinen 1954. Tässä jälkimmäisessä on kaunis alkulause:"...Mutta käsityön ystävät ja harrastajat tuntevat kuitenkin erään puutteen: tarvitaan opastavaa teosta, joka antaisi jonkinlaisen yleiskuvan tämän ajan käsityön eri alojen tavoitteista ja saavutuksista...Toivottavasti kuvat antavat harrastajille monia hyviä vihjeita eri ainesten käytöstä, erilaisista malleista ja sommitelmista ym. Ne osoittavat esim., miten vanhoja kansanomaisia kuoseja ja koristelutapoja voidaan onnistuneesti soveltaa nykyajan käyttöön. Samoin ne pyrkivät valaisemaan sitä, miten usein vähällä vaivalla, kuten pelkällä koneompelella tai raitojen ja ruutujen kauniilla asettelulla voidaan saada aikaan käyttökelpoisia ja samalla kauniita töitä..."

kangasnenäliinat
Kirjoista tosiaan saakin hyvän yleiskuvan tuon ajan käsitöistä ja minä en ainakaan edes kaipaa aina kaikkeen ohjeita; ilman niitä joutuu itse pohtimaan miten jonkin työn tekisi ja vaivaamaan harmaita aivosolujaan, eikä työstä tule silloin vain identtistä kopiota jostakin vaan ihan uusi, omanlaisensa upea käsityö.

40-luvun työasu
Työssä työnmukainen esiliina ja päähine. Siivotessa ja ulkotöissä tumma, suojaava ja riittävän suurella taskulla varustettu esiliina.
Jälleen kerran on siivoukseen tarkoitettu asu monta kertaa tyylikkäämpi kuin minun nykyiset vastaavat, enkä taida yleensä edes kaupungillekaan lähteä asioille näin siistin ja hienon näköisenä.

vintage-esiliinat 40-luvun essu
Voisihan sitä vaikka tiskaaminen tuntua paljon hauskemmalta puuhalta, jos käyttäisi näin hienoa essua likaisia astioita jynssätessä.

40-luvun vaatteet


40-luvun muoti
Kirjoissa on monipuolisesti erilaisia vaatteita, ei vain essuja ja työasuja vaan lisäksi yöpaitoja ja muita hienompia hepeniä. Lisäksi on myös asusteita ja kodin sisustukseen liittyviä käsitöitä kuten kirjottuja tyynynpäällisiä.

koristellut ruokalaput
Nykyään on lastenvaatteissa vaikka mitä hauskoja hahmoja, mutta on sitä ennenkin osattu koristella tekstiilejä iloisilla kuvilla lasten ja muiden lapsenmielisten huviksi.

vanhojen nukkejen valmistus
Lelujakaan ei ole unohdettu, nukkejen kohdalla on ylimalkaiset ohjeetkin näiden pienten kavereiden valmistuksesta aina vartalosta lähtien. Minusta tällaiset vanhat nuket ovat valitettavasti jotenkin pelottavan näköisiä. Tiedän, että monet ovat todella kalliitakin ja keräilijät etsivät niitä kuumeisesti, mutta itse en näille vaan lämpene.

vanhat paidankaulukset koristeelliset kaulukset

40-50-lukujen muotia vai nykypäivää? Ensimmäisessä kirjassa on useita todella kauniita irtokauluksia, jotka yllättäen ovat juuri tälläkin hetkellä taas muodissa. Ei siis mitään uutta auringon alla edelleenkään. Vaikka kirjoissa ei siis ohjeita olekaan, on niissä kuitenkin jonkin verran kuvauksia erilaisista vaatteista ja mainintoja työtavoista tai käytetyistä kirjontapistoista ja muista menetelmistä. Varsin hyviä ideapankkeja nämä kirjat tällaiselle käsityöhöperölle kuin minä.

2 kommenttia:

 1. Ihania kuvia, kertakaikkiaan. Hyvä pointti nuo siivousvaatteet, mä ainakin hiihtelen siivotessani menemään huonoimmissa verkkareissa ja tukka pystyssä... :-D

  Brr, mäkin vähän kammoan noita nukkeja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tietää etten ole ainoa jota nuket kammoksuttavat :D
   Ja minullakin on siivotessa aina vähemmän tyylikkäät reikäiset kalsarit tai vastaavat yllä, ehkä joskus pitäisi kokeilla tuollaista tyylikkäämpääkin asua ;)

   Poista