lauantai 15. joulukuuta 2012

Wanhaa joulutunnelmaa

Tänään ei ollut vaikea päästä joulutunnelmaan, kävimme nimittäin ihmettelemässä ja ihailemassa Toivolan vanhaa pihaa, joka sijaitsee melkein Jyväskylän keskustassa. Tuolta linkin takaa voi käydä tarkemmin lukemassa pihan tarinaa, ja miten yhden ihmisen unelmasta on nyt tulossa totta pihan aukeamisen myötä. Näin joulun alla alueella on siis tietysti paljon jouluun sopivaa tapahtumaa ja myytävää, paljon käsityöläisiä, kahvila, sepän paja ja paljon paljon muuta.

vanhoja rakennuksia jyväskylä
Alueen ympärillä on ihan normaalia, tylsää kaupunkia mutta kun sisäänkäynnistä astuu, hyppää melkein ajassa taaksepäin ja tunnelma muuttuu täysin.

finnish handicrafts christmas

Kuvassa vasemmalla näkyy pienten myyntikojujen rivistö, jokainen täynnä kaikenlaista mukavaa itselle ja lahjaksi. Löytyy niin lastenvaatteita kuin hunajaakin maustettuna monella eri tavalla.

käsityöläisten joulumarkkinat
christmas in finland
Näin kala-allergisena minua häiritsi ainoastaan ilmassa leijuva loimulohen ällöttävä haju, mutta kalanystävät puolestaan varmaan taas tykkäävät kun saavat herkkuaan ostettua samalla kertaa joululahjojen kanssa. Myynnissä oli myös monenlaisia makeisia kuorrutetuista omenista lähtien, lisäksi maistoin mm. aivan ihania valkosipulilla maustettuja manteleita.

traditional santa claus finland
Pihalla kiertelee myös joulupukki, ja nimenomaan sellainen aito perinteinen pukki eikä mikään mainosmiesten luoma punapukuinen hahmo. Pukki siis kuvassa vasemmassa laidassa, myös aikuisille oli pukilla aikaa eikä vain lapsille. Pihapiirin rakennuksista löytyy sitten mm. lankaliike Titityy ja sepän paja, ja jopa kultasepän työskentelyä pääse katsomaan ja ihmettelemään. En uskaltanut kysyä lupaa liikkeiden sisällä kuvaamiseen, oli niin paljon väkeäkin sisätiloissa liikkeellä että oli jo muutenkin hankala välillä päästä edes eteenpäin, saati sitten vielä ottaa kuvia. Liikkeet oli kuitenkin sisustettu sopivan vanhanaikaiseen tyyliin ja tunnelmaan sopivaksi, lankojen lisäksi näytti käsitöiden tekijöille löytyvän mm. kauniita nauhoja ja kuviollisia puuvillakankaita. Ja totta kai paljon valmiita käsitöitä jos ei itse ole aikaa tai intoa kaikkea väsäillä.

jyväskylän käsityöläiset
Rakennuksia on useita, ja aluetta kehitetään vieläkin, joten varmasti on joulun jälkeenkin paljon mielenkiintoista tulossa. Ja totta kai alue on päästävä näkemään myös kesällä, kun tarkeneekin paljon paremmin kierrellä sillä tänään oli sen verran hyytävä viima että kävi myyjäparkoja ihan sääliksi ja omatkin ruumiinjäsenet melkein jäätyivät jo lyhyen kiertelyn aikana. Mukaan tarttui tällä kertaa vain erinomaista käsintehtyä tummaa suklaata, josta valitettavasti ei ole kuvaa sillä ehdin jo napostella kaiken. Hyvää siis kuitenkin oli.

5 kommenttia:

 1. Näyttää ihanan tunnelmalliselta!

  VastaaPoista
 2. Voi vitsit, ihanan jouluista! Valkosipulimantelit kuulostavat mielenkiintoisilta, täytyy laittaa idea talteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvissa ei edes näytä niin hienolta kuin mitä paikan päällä oli, ja kaikki pienet myymälät sekä liikkeet noissa rakennuksissa oli myös ihanan jouluisia ja tunnelmallisia :)

   Poista
  2. Niin ja niistä manteleista, ne oli tosi hyviä. Myyjä sanoi niiden käyvän vaikka wokkiruokiin, mutta minusta ne oli niin hyviä että napostelisin ihan sellaisenaan. Ilmeisesti jotenkin paahdettuja ja juuri sopivasti valkosipulisia :)

   Poista